Λαϊκές συνελεύσεις υπηκόων με περιορισμούς ή Συνελεύσεις κυρίαρχων Ελλήνων;
Αιτία αυτής της πρωτοφανούς απόφασης των κατοίκων αποτελεί –όπως αναγράφεται στο ψήφισμα- το γεγονός ότι το χωριό αποκόπηκε από την υδροδότησή του από την Κρύα Βρύση. Μεγαλειώδη χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συνέλευση στην πλατεία του χωριού, με συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων του χωριού και των Σταγιατών που μένουν στο Βόλο. Τη συνέλευση οργάνωσαν κάτοικοι του χωριού.
Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά από την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται ότι μετά και την άρνηση του τοπικού εκπρόσωπου να αναλάβει πρωτοβουλίες, τη διαχείριση του χωριού παίρνει στα χέρια της η λαϊκή συνέλευση.
Όπως αναφέρει το magnesianews.gr, έγινε πορεία με μαύρες σημαίες προς το σπίτι του τοπικού εκπροσώπου, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα και όλοι μαζί μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βόλο.
«Το μήνυμα στάλθηκε από το μικρό μας χωριό προς όλες τις κατευθύνσεις. Παλεύουμε ενάντια στη λεηλασία των φυσικών μας αγαθών και της ελευθερίας μας μέχρι να δικαιωθούμε με ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται στην ανάρτηση που καταλήγει ότι «μοιραζόμαστε τις υπέροχες στιγμές που βιώνουμε στις Σταγιάτες με όλους τους συναγωνιστές/ριες με τους ίδιους στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού σε όλο τον πλανήτη».
ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ
Οι
Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι
παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την
πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο
αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.
Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:
– Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.
– Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.
– Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.
– Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.
– Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.
– Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)
– Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο και στον τύπο.
Ακολουθούν υπογραφές.
Να τονίσουμε εδώ πως με τον νόμο 4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018, δηλαδή το πρόγραμμα του Κλεισθένη και βάση του άρθρου 133. Αντικείμενο του δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος, προβλέπει:
Άρθρο 133. Αντικείμενο του δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος
1. Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσεται για κάθε θέμα, εκτός από ζητήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την ερμηνεία και εφαρμογή διεθνών συνθηκών, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας ή τη θεσμική οργάνωση όλων των γνωστών θρησκειών. Επίσης δημοψήφισμα δεν προκηρύσσεται για θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης του οικείου Ο.Τ.Α., επιβολής τελών, ανακαθορισμού του αριθμού και των ορίων των δήμων, των κοινοτήτων, των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.
2. Ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος ως αποφασιστικού ή συμβουλευτικού καθορίζεται στην απόφαση προκήρυξής του. Όταν το αντικείμενο του δημοψηφίσματος δεν ανάγεται στην αποφασιστική αρμοδιότητα του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, έχει υποχρεωτικά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Πέραν όμως των παραπάνω περιορισμών, περιορίζουν ακόμα και τον χρόνο που θα πρέπει να διεξάγεται όπως αναφέρει το άρθρο 135 του Κλεισθένη.
Άρθρο 135. Περιορισμοί στη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος
1. Δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των μελών του εθνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών ή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο. Δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται, επίσης, να διεξαχθεί κατά το ημερολογιακό έτος της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών.
2. Δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν περάσει ένα (1) έτος από την διεξαγωγή του προηγούμενου. Στην ουσία μας λένε πως δεν μπορούμε σχεδόν για τίποτα να προκηρύξουμε τοπικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα. Μπορούμε όμως να κάνουμε τοπικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα, όπως έκαναν και οι κάτοικοι των Σταγιατών;
Τι μας λέει ο νόμος του Κλεισθένη γι’ αυτό.
Άρθρο 134. Πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
1. Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα διεξάγεται:
α)
μετά από απόφαση του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, που
λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του ή
β) μετά από αίτηση εγγεγραμμένων εκλογέων του οικείου δήμου ή περιφέρειας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος του δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων.
2. Όταν η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανήκει στους εκλογείς του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου, το αίτημα των ενδιαφερομένων υποβάλλεται στον πρόεδρο του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβουλίου, αντίστοιχα, ο οποίος οφείλει να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο οικείο συμβούλιο μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή του. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το συμβούλιο εγκρίνει, με απλή πλειοψηφία, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και αποφασίζει για τα θέματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 136.
3. Η μη εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου συνιστά σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα.
Είναι ένα πρώτο βήμα η «λαϊκή συνέλευση» που έκαναν οι κάτοικοι των Σταγιατών με κάθε νόμιμο δικαίωμα τους και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Πρέπει πλέον στις μέρες που βιώνουμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να ενωθούμε σε τέτοιες λαϊκές συνελεύσεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Μέχρι το σημείο να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την διαχείριση της πολιτείας μας, μέσω της εκπροσώπησης μας στον δήμο που διαμένουμε.
Τέτοιες συνελεύσεις ήδη υπάρχουν σε πάνω από 350 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και ακούν στο όνομα Ελλήνων Συνέλευσις. Τοπικοί δημοτικοί οργανισμοί με καταστατικό και δομή που δημιουργεί ενεργούς πολίτες, έτοιμους να αντισταθούν σε οτιδήποτε άδικο εισέρχεται στην πόλη τους.
Πηγή: magnesianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια